Mladi u Tuzli konačno dobili Vijeće mladih

U tuzlanskoj Međunarodnoj galeriji portreta u petak je održana Osnivačka skupština Vijeća mladih Grada Tuzla. Događaju su prisustvovali članovi 14 tuzlanskih omladinskih organizacija, koje su, nakon višemjesečnog procesa, uspjele osnovati jedinstveno zajedničko tijelo – Vijeće mladih. Osim njih, prisustvovala je i delegacija Grada Tuzla na čelu sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem, delegacija Fondacije tuzlanske zajednice, kao i brojni građani.

Gradonačelnik Imamović je u svome obraćanju pozdravio osnivanje jednog ovakvog tijela koje će biti na raspolaganju mladima u Tuzli, te pohvalio istrajnost četrnaest organizacija koje su učestvovale u procesu i na kraju uspjele formirati Vijeće mladih.

Ovaj projekat, koji je započeo još u januaru 2017. godine, dobio je finansijsku podršku Gradske uprave Grada Tuzla.  Savjetodavnu podršku pružila je Fondacija tuzlanske zajednice, čiji je predstavnik Emir Bašić rekapitulirao proces kroz koji su sve organizacije prošle u proteklih nekoliko mjeseci i čestitao svim mladima Grada Tuzla što sada i zvanično imaju kome da se obrate.

DSC_0426
DSC_0417

„Ovo je veoma značajan dan zato što privodimo kraju dva procesa, bitna za mlade na području Grada Tuzla. Jedan od njih je Strategija za mlade Grada Tuzla za period 2017.-2026. godina koja je u nacrtu i čekamo narednu sjednicu Gradskog vijeća da bude usvojena.“kaže Bašić i dodaje kako je „drugi proces upravo formiranje Vijeća mladih Grada Tuzla. U oba ova slučaja Fondacija tuzlanske zajednice, kao organizacija civilnog društva je uzela aktivnu ulogu u podršci mladim ljudima, a s druge strane u okupljanju organizacija civilnog društva, ustanova i institucija koje se bave pitanjima mladih osoba“.

Koordinatorica projekta „Mladi u akciji“ Asja Dizdarević (Osmijeh za Osmijeh), u svom je obraćanju prisutnima, istakla zadovoljstvo saradnjom sa kolegama iz ostalih trinaest organizacija, te im se zahvalila na kooperativnosti i posvećenosti u procesu koji, kako je naglasila, nije bio nimalo jednostavan.

DSC_0567
DSC_0502

Ukupno 42 delegata sa pravom glasa sačinjavaju Skupštinu Vijeća mladih Grada Tuzla kojom je predsjedavala predsjednica Skupštine Dajana Bakić (TOC). Odlukom većine glasova, u prvom krugu izbora za predsjednicu Vijeća mladih izabrana je Asja Dizdarević, iz Organizacije za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“, dok je za potpredsjednika izabran Amar Kalajlić iz Odreda izviđača „Krin“ Tuzla.

Vijeće mladih Grada Tuzla u petak je dobilo i 14 članova Upravnog odbora: Merima Bećirović (UG Multi), Benjamin Avdić (PMT), Dženana Pačariz (UMT), Elmira Begić (OP Revolt), Damira Mujabašić (KUD Pasci), Amar Kalajlić (OI Krin), Vedran Savić (AkustikUm), Benjamin Huseinefendić (UG Ekosol), Nina Saračević (USMFT Medicus), Dina Bajrektarević (TOC), Admir Isanović (CET Platforma), Slobodan Blagovčanin (ORC), Adi Selman (KBS Tuzla-Sinbra), Asja Dizdarević (Osmijeh za Osmijeh).

DSC_0410
DSC_0486

Izabrana predsjednica Vijeća mladih kazala je kako će se ovo tijelo truditi raditi „na jačanju uključenja mladih u društveni život zajednice i njihovom boljem informisanju“. Dizdarević još dodaje kako će „Vijeće mladih biti direktno uključeno u proces izrade i provođenja Strategije prema mladima na odgovarajućim nivoima, a sve s ciljem donošenja i usvajanja kvalitetnijih politika prema mladima. Pored toga, Vijeće mladih Grada Tuzla bavit će se i provođenjem zajedničkih projekata svih mladih u Federaciji BiH“.

Na Skupštini je usvojen i Poslovnik o radu Skupštine kao i Statut Vijeća mladih, te drugi zvanični dokumenti ovog novonastalog tijela. Prisutnima je predstavljen i zvanični logotip Vijeća mladih Grada Tuzla koji predstavlja mlade raširenih ruku za sve i svakoga. Logo na slikovit način predstavlja i otvorenu knjigu koja ukazuje na neprestanu želju za učenjem mladih ljudi koji žive i djeluju u ovom gradu.

Mladi u Tuzli su dobili svoje predstavničko tijelo zahvaljujući Udruženjima “Mladi Tuzle“; „Multi“; „Ekosol“;  „Medicus“; „akustikUM“; Omladinskom pokretu „Revolt“; Civilnoj, edukativnoj i transparentnoj platformi; KUD-u „Pasci“; Odredu izviđača „Krin“; Pozorištu mladih Tuzla; Tuzlanskom otvorenom centru; Omladinskom resursnom centru, Klubu borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“ i Organizaciji za djecu i mlade “Osmijeh za Osmijeh”, a u narednom periodu žele da im se i druge omladinske organizacije priključe u radu.

DSC_0579
DSC_0585
Categories: Aktivnosti
Translate »