Održan 5. Osmijehov veliki omladinski sastanak

Da djeca i mladi Grada Tuzla mogu prepoznati probleme u svojim zajednicama i o njima otvoreno i glasno pričati, potvrdio je Veliki omladinski sastanak Organizacije „Osmijeh za Osmijeh“. Peti je to takav događaj koji ova organizacija organizuje, a na kojem se isključivo djeci daje prilika da kroz kratke govore daju do znanja da u mjestima u kojima žive nije sve idealno.

Tako su djeca iz osam sekcija u kojima djeluje „Osmijeh za Osmijeh“ prepoznala različite probleme i na njih ponudila svoje načine rješavanja. U Gornjoj Tuzli je, kroz oči djece, evidentiran veliki broj smeća na zelenim površinama, što bi se moglo riješiti povećanjem broja kanti za otpatke. U Simin Hanu se djeca osjećaju nesigurno zbog nedostatka ograde oko školskog kompleksa u kojem se vole igrati. No, u posljednje vrijeme sve rjeđe. U Solini djeca, ali i njihovi roditelji strahuju od sve učestalijih napada pasa lutalica koji ih prate na putu od kuće do škole, dok u Centru grada djecu zabrinjavaju nesavjesni vozači i nedostatak sigurnog prostora za njihovo igranje napolju. Previše smeća, te uništen, skoro otvoreni, park za djecu je ono što smeta ovoj populaciji u Tušnju, a s druge strane u Kreki nedostaje ulične rasvjete jer uslijed nedostatka iste, djeca često moraju koračati ulicama punim razbijenog stakla. I djeca Lipnice su istakla svoje probleme koji se ogledaju u nedovoljno dobrom ophođenju njihovih sugrađana prema psima koje imaju za kućne ljubimce, a koji sve češće postaju psi lutalice. Između ostalih, djeca Husina su se fokusirala na problem prostora i njegovog adekvatnog osposobljavanja, budući da imaju Dom kulture u kojem nemaju razloga boraviti. „Sitni“ su ovo problemi za tako velike zajednice, istakao je jedan od govornika tokom svog obraćanja.

DSC_0045
DSC_0067
DSC_0142
DSC_0215

„Bitno je napraviti prostor u kojem će djeca jasno artikulisati i otvoreno kazati ono što im smeta u njihovim mjestima življenja, jer ipak su oni ti koji svakodnevno tim ulicama prolaze, u tim parkovima se igraju, u smeće gledaju i od pasa lutalica strahuju.“ – kazala je Vlasta Marković, koordinatorica Osmijehovog tima voditelja sekcija i dodala kako se „ovim problemima koji su na kreativan način i publikovani, želi pokazati da su naši najmlađi sugrađani itekako svjesni svog okruženja, zbog čega moramo više voditi računa, i o njima, i o uslovima u kojima oni odrastaju.“ – zaključila je Marković.

Publikacija pod nazivom „Veliki i mali izazovi Osmijehovih sekcija“ je na šesnaest strana objedinila sve ono što djecu i mlade tišti u ovih osam zajednica Grada Tuzla. Ista će u vidu izvještaja biti dostavljena i Gradskom vijeću Grada Tuzla, što će vijećnici, nadaju se u ovoj organizaciji, uzeti u razmatranje prilikom svojih narednih zasjedanja.

Veliki omladinski sastanak možemo posmatrati i kao svojevrsnu prezentaciju onoga čime se Osmijeh bavi, budući da se na ovom događaju organizacija prezentuje kroz prizmu svojih najmlađih članova. A protekle subote u Gimnaziji “Ismet Mujezinović” gdje se i održala ova aktivnost ponosnima su svoje voditelje učinili Ena Jonić (Solina), Amar Čosić (Husino), Armin Bešlagić (Kreka), Šejla Salihović (Gornja Tuzla), Šejla Jašarević (Tušanj), Jasmina Bjeljinac (Simin Han), Aid Djedović (Lipnica) i Reuf Salihović (Centar).

1Demokratskim načinom glasanja u formi jedna osoba – jedan glas, za najbolju govornicu je izabrana Šejla Jašarević iz sekcije Tušanj. No, nije ovog dana nagrađena samo najbolja govornica, nego i osoba koja je svojim radom, trudom i zalaganjem u proteklom periodu značajno unaprijedila rad Organizacije „Osmijeh za Osmijeh“. Lejla Kišić, odlukom Upravnog odbora organizacije, dobila je posebno priznanje za dosadašnji rad, što u sekciji, što u različitim aktivnostima koje su pomogle Osmijehu da unaprijedi svoj položaj i imidž u TK, kao i cijeloj državi.

Categories: Aktivnosti
Translate »