Osmijeh započeo proces osnivanja Vijeća mladih Grada Tuzla

Vijeće mladih, prvobitno Općine, a danas već i Grada Tuzla, nešto je čemu se mladi u ovom gradu već godinama nadaju. Iako je nešto ranije bilo pokušaja, nedostajao je usmjeren proces koji bi u konačnici i doveo do osnivanja, registracije, a potom i rada samog Vijeća. Međutim, čini se kako će ova, za mlade Tuzle itekako bitna priča, u 2017. godini ipak dobiti sretan kraj. Nada se ponovo pojavila na prvom sastanku radne grupe koju je okupila i koju će kroz cijeli proces voditi Organizacija za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“.

Mladi iz jedanaest omladinskih udruženja koja su upisana i u Registar istih, ovog četvrtka su potvrdili saradnju s našom organizacijom, a koja će se ogledati kroz implementaciju aktivnosti iz projekta „Mladi u akciji“.  Riječ je o aktivnostima kroz koje će se 33 omladinskih lidera edukovati o važnosti postojanja i rada vijeća mladih, ali i mogućnostima koje se stavljaju pred mlade formiranjem vijeća. Također detaljno će se upoznati sa Zakonom o mladima Federacije BiH, te na kraju svoja znanja prenijeti i na druge. Cijeli proces će biti krunisan organizacijom osnivačke Skupštine Vijeća mladih Grada Tuzla.

DSC_0026

Podatak da preko 65% mladih nije zainteresovano za lokalnu politiku bio je ključan za Osmijeh kada smo se odlučili ovakvim projektom uhvatiti u koštac s izazovima oko osnivanja Vijeća mladih, kazala je naša predsjednica Asja Dizdarević. „Mladi iz svih registrovanih udruženja će kroz naš projekat ojačati svoje kapacitete iz različitih oblasti društvenog angažmana i vodeći se Zakonom o mladima Federacije BiH kreirati institucionalne mehanizme za jasniju komunikaciju mladih sa donosiocima odluka na lokalnom niovu. Što će, nekako smo uvjereni, stvoriti dovoljno prostora da mladi pokažu kako su bitna karika u našem društvu.“ – kazala je Dizdarević.

Odlična je ovo prilika da mladi iz različitih organizacija uz druženje i učenje učine nešto dobro za svoju generaciju, ali i one koji će tek osjetiti prednosti koje osnivanje Vijeća mladih nosi sa sobom, uvjerena je Dajan Bakić, predsjednica Tuzlanskog otvorenog centra. „Sretni smo što su članovi našeg, relativno mladog udruženja uključeni u ovu priču jer ćemo kroz primjere učešća i zalaganja svih nas oko osnivanja samog vijeća, pokazati brojnim drugim mladim osobama kako je važno učestvovati u procesima donošenja odluka na svim nivoima. Vjerujemo kako će spoj mladosti, iskustva predstavnika iz drugih omladinskih udruženja i volje članova Tuzlanskog otvorenog centra rezultirati brojnim prijateljstvima i itekako funkcionalnim Vijećem mladih. A to je ono što nam uistinu treba.“ – zaključuje Dajana.

DSC_0039

Pozitivne reakcije su stigle i od predstavnika Udruženja „Mladi Tuzle“ koji su pozdravili ovakav projekat i izrazili zadovoljstvo zbog mogućnosti učešća u aktivnostima oko formiranja Vijeća mladih. „Lijepo je vidjeti ovako uspješne mlade ljude koji su uključeni u različitim organizacijama i rade jako značajne, a opet drugačije stvari za naše društvo. Iako različitih usmjerenja u našem radu, drago nam je da smo danas ujedinjeni u misiji osnivanja onog što nam je zajedničko i svima potrebno. Ovo je pokazatelj kako mladi ovoga grada uistinu rade za mlade. Biće nam zadovoljstvo učestvovati u ovom procesu do samoga kraja.“ – kazao je Adnan Mujkić, predsjednik Udruženja „Mladi Tuzle“.

DSC_0038

Osim Udruženje „Mladi Tuzle“, Organizacija za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“ je kroz ovaj projekat okupila mlade i iz Udruženja „Multi“, Omladinskog pokreta „Revolt“, KUD-a „Pasci“, Odreda izviđača „Krin“, Udruženja „akustikUM“, Udruženja „Ekosol“, Udruženja „Medicus“, Pozorišta mladih Tuzle i Tuzlanskog otvorenog centra.

Projekat „Mladi u akciji“ će trajati do maja ove godine. Finansijsku podršku je dobio od Gradske uprave Grada Tuzla, a savjetodavnu od Fondacije tuzlanske zajednice.

DSC_0031
DSC_0020
Categories: Aktivnosti
Translate »