Mirovni kamp u Labirintu spojio mlade iz cijele BiH

Organizacija za djecu  i mlade „Osmijeh za Osmijeh“ po prvi puta je odlučila da u fokus svog djelovanja proširi, te obuhvati mlade koji nisu samo iz Tuzlanske regije, već iz cijele BIH. Uspješno je implementiran prvi Mirovni (nagradni) kamp – LABIRINT 2016. Učešće su uzele organizacije iz različitih dijelova naše zemlje: NarkoNE Sarajevo, Rekativ iz Zenice, Crveni križ Federacije BIH, Čisto Srce iz Prijedora. Ukupno 35 mladih je iskoristilo priliku da se edukuje u prostorijama Labirinta, da sklopi nova prijateljstva i da istraži Tuzlu.

Nešto ranije, Prva multifunkcionalna trening kuća za mlade „Labirint“ Tuzla raspisala je poziv za učešće u nagradnom takmičenju za nevladine organizacije iz naše države koje svoje programske aktivnosti usmjeravaju ka mladima i njihovom osnaživanju. Pored prvobitno dvije, Labirint je po završetku nagradne igre ipak nagradio četiri nevladine organizacije iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, te tako omogućio većem broju mladih aktivista da posjete Tuzlu u potrazi za novim saznanjima i izazovima. Nagrada se ogledala u besplatnom boravku u Labirintu uz učešće u prvom mirovnom kampu u režiji organizacija dobitnica. Ovaj kamp je inicijativa Organizacije za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“ koja je imala za cilj da animira mlade da konstruktivno diskutuju i razmjenjuju mišljenja o temama koje se dotiču mira i pomirenja, suživota i djelovanja u lokalnim sredinama bez opterećenosti razlikama i političkim utjecajima.

13891840_1680163458975870_8096518775832924565_nKamp je trajao tri dana od 12. do 14. augusta, te je simbolično obuhvatio i Međunarodni dan mladih, prvog dana.  Vođeni tom simbolikom, gosti Labirinta su u sklopu radnog dijela kampa iznijeli svoje mišljenje o položaju ove populacije u BiH te ispisivanjem poruka koje su potom, posredstvom Labirintove facebook stranice predstavili javnosti.

Za vrijeme kampa, mladi su imali priliku upoznati se sa radom i funkcionisanjem Organizacije za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“, učestvovati u turističkom obilasku Tuzle uz posjetu svim značajnijim građevinama i institucijama u gradu, ali se i okupati na Panonskim jezerima.

Bila je ovo prilika da mladi iz naše države pokažu onima koji donose odluke na višim nivoima vlasti, da se može živjeti i djelovati zajedno, vodeći se istim ciljem i motivima. Ovaj kamp planiraju, kažu učesnici, inicirati i iduće godine.

Categories: Aktivnosti, Novosti iz Labirinta
Translate »