Liderska kampovanja obilježila ljeto 2016

Ni ovo ljeto nije moglo proći bez uzbudljivog liderskog kampovanja u režiji Organizacije za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“. Sedma je ovo godina da organizujemo ovu, već poprilično prepoznatljivu aktivnost Osmijeha kojoj se djeca i mladi, tokom cijele liderske godine raduju.

Vođeni iskustvom ranije organizovanih kampova i aktivnosti, ove godine smo se odvažili i organizovali dva odvojena kampa, koji su tematski, sadržajno i implementacijski bili drugačiji. Razlog tome se ogleda u činjenici kako smo po prvi put razdvojili sekcije koje okupljaju djecu od Omladinskog kluba naše organizacije.

13934915_10154470218318987_8779262424335231959_nPrvi kamp za članove Omladinskog kluba OZO i mlade iz kolektivnog naselja Jeginov Lug u kojem Osmijeh za Osmijeh posljednjih godinu dana intenzivno radi, održan je u Bosanskoj Otoci uz rijeku Unu. Programski sadržaji usmjereni na unaprjeđenje komunikacijskih i prezentacijskih vještina kod mladih uz učenje o nenasilnoj komunikaciji prožimali su se kroz sve zabavne aktivnosti po kojima su naši kampovi prepoznatljivi. Uz odlično isplanirano vrijeme za individualni, ali i timski rad, teoretske i interaktivne radionice, mladi su imali priliku više puta dnevno uživati i u čarima najljepše bosanskohercegovačke rijeke Une. Iskorištena je prilika za spajanje mladih iz ove dvije programske sekcije naše organizacije.

13886853_10154470201033987_2891096527209895485_nMladi su zadovoljni kampom koji je trajao prva četiri dana augusta i kako su na evaluaciji konstatovali „spremni i entuzijastični ulaze u novu lidersku godinu radujući se početku naših redovnih aktivnosti“.  Važno je istaknuti da su sa mladima na kampu boravili i vrijedno radili volonteri naše organizacije koji imaju znanja i bogata iskustva u radu i koordinaciji sa ovom populacijom.

DSC_0333Nedugo poslije, upriličen je odlazak na kamp i za djecu, male lidere Osmijeha. I ovu smo priliku iskoristili za spajanje, ali sada djece iz naših devet sekcija u kojima radimo u okviru programa „Djeca u akciji“ sa djecom iz našeg programa „Dream chatcher“. U periodu od 8. do 11. augusta, tim kompetentnih mladih osoba radio je na osnaživanju djece da artikulišu svoje misli, jasno i glasno iznose svoje stavove i mišljenja, ali i da diskutuju o mnogim, njima zanimljivim temama.  Uz nezaobilazne aktivnosti u toku boravka na plaži i jezeru, djeca su imala priliku učestvovati i na karnevalu na kojem su glumeći stanovnike različitih kontinenata  predstavljali kulture svih civilizacija svijeta.

DSC_0159Gimnastika za dobro jutro, odbojka za sportski duh, kupanje za dnevno osvježenje i kamperski izazovi za uzbudljivije noći samo su dio plana kojim su se vodili naši volonteri u radu sa malim liderima. Za razliku od kampa za mlade, ovaj je organizovan na drugom dijelu Bosne i Hercegovine, na Boračkom jezeru.

Da su nam roditelji i ove godine pokazali povjerenje, pokazuje i broj učesnika oba kampa koji prelazi stotinu osoba. Uz Organizaciju za djecu i mlade “Osmijeh za Osmijeh” u organizaciji ovogodišnjih kampova stoje kako Fondacija tuzlanske zajednice, tako i World Vision BiH. Sretni zbog te činjenice, ali i motivisani zbog dva uspješno organizovana kampa ovog ljeta, naši volonteri se okreću finaliziranju plana i programa rada za prvo polugodište nove liderske godine uz aktivnosti koje počinju uskoro.

Više fotografija sa liderskog kampovanja za mlade pogledajte OVDJE, a za djecu OVDJE.

Categories: Aktivnosti, Dream Catcher
Translate »